top of page

Čakros daoizme

Cigūne dažnai galvojama, kad trys danteniai yra tas pats, kas trys iš septynių čakrų, tačiau taip nėra. Trys danteniai yra energetinės sistemos dalis su tam tikrais fiziologiniais komponentais. Septynios čakros yra dvasinės plotmės dalis su tam tikrais energetiniais komponentais. Čakros neturi apčiuopiamos formos, jos patiriamos kaip daug mažesnės, negu danteniai ir pasižymi labai konkrečiomis savybėmis, kurias galima pajusti tik suharmonizavus savo Šen. Cigūne čakros turi tris pavadinimus: Či Huo (Qi Huo 七火) "septynios ugnys", Či Ding (Qi Ding 七鼎) "septyni katilai" arba Či Lun (Qi Lun 七輪) "septyni ratai". Septynios "ugnys" arba "ratai" yra centrinio kanalo, einančio per stuburo centrą, dalis. Jie padeda atrakinti įvairius Juan Šen (Yuan Shen - prigimtinės sąmonės) aspektus, susijusius su manifestacija apčiuopiamoje realybėje. Nors apie čakras daoistinėje literatūroje rašoma retai, jos iš tiesų yra daoistinės tradicijos dalis. Jos sudaro šių praktikų didžiąją dalį:

- Šen Gong (神功) "dvasinio įgūdžio",

- Šin Ling Li (Xin Ling Li 心靈力) "aiškiaregystės vystymo" arba

- Guan Čen (Guan Chan 觀禪) "realizuoto suvokimo".

Atitinkamai, šios trys sistemos grynina ir tobulina Šen (dvasią, sielą) per: tantrinius meditacinius metodus, sidi (ypatingų galių) vystymą ir nušvitimą. Nors šios sistemos turi sąsajų su Neigong praktika, tačiau jas galima praktikuoti ir atskirai.

Toliau išvardintos septynios čakros, jų vieta daoizme ir pagrindinės funkcijos: Chun Zhen Lun (純真輪) – Tikrosios tiesos ratas (Wheel of Genuine Truth) Zhen Zhi Lun (真知輪) – Tikrojo žinojimo ratas (Wheel of Genuine Knowledge) Zheng Dao Lun (正道輪) – Dorojo kelio ratas (Wheel of the Upright Path) Ren Ai Lun (仁愛輪) – Geranoriškos meilės ratas (Wheel of Benevolent Love) Da Tong Lun (大同輪) – Didžiosios harmonijos ratas (Wheel of Great Harmony) Kuan Shu Lun (寬恕輪) – Išreikštos atjautos ratas (Wheel of Expressive Compassion) Zi Jue Lun (自覺輪) – Savęs pabudimo ratas (Wheel of Self Awakening) Tikrosios Tiesos ratas Šis Lun (ratas) randamas stuburo apačioje arba dar kartais apibūdinamas kaip esantis tarpvietės zonoje. Jogos sistemose tai yra Muladara čakros atitikmuo, o alcheminėse tradicijose žinomas kaip "sakralinė ugnis". Šis ratas reguliuoja bazinius sąmonės instinktus ir, kai yra atvertas, žemieji instinktai pavirsta į aukščiausio lygio valią, kuri atitinka Dangaus valią. Atkreipkite dėmesį į galimus "spąstus": jei šitas kūno ratas atsidarys per anksti, be pakankamai dvasinio įdirbio, praktikuotojas gali likti visiškai nemėgstantis gyvenimo ir neigiantis jį.

Tikrojo Žinojimo ratas Šis Lun yra strėnų srityje. Jogos sistemose vadinamas Svadistana čakra, o alcheminėse sistemose - Ming Men ugnimi (命門). Ratas atsakingas už žmogaus emocinę būklę. Kai jis atvertas, galite patirti daugiau emocinio proto/aiškumo. "Spąstai" šioje vietoje: jeigu ratas atsidaro per anksti, be dvasinio įdirbio, praktikuotojas pradeda gyventi vedamas galios ir dominavimo.

Dorojo kelio ratas Šis Lun yra ties saulės rezginiu. Jogos sistemose vadinamas Manipura čakra arba Džiong Šiū ugnimi (Zhong Shu (中樞) alcheminėse tradicijose. Atsakingas už dvasinį "savęs" pajutimą. Kai jis atsivėręs, žmogus turi "teisingo veiksmo" ir "teisingos praktikos" žinojimą, kuris reikalingas iš pradžių susikurti, o paskui paleisti "savęs" žinojimą/pajautimą. Jei ratas atsiveria per anksti, be dvasinio įdirbio, žmogus per daug prisiriša prie "savęs" ir jį gali pradėti vesti materializmas stipriau, negu bet kas kitkas.

Geranoriškos meilės ratas Šis Lun yra ties širdies centru. Jogos sistemose žinomas kaip Anahata čakra, o alcheminėse tradicijose - Šen Dao ugnis (Shen Dao (神道). Ratas atsakingas už mūsų ryšį su kitais ir tai, kaip tuos ryšius palaikome. Kai šis ratas atsiveria, žmogus patiria stiprų taikos ir meilės jausmą viskam, kas gyva. Jeigu ratas atsidaro per anksti, be dvasinio įdirbio, žmogus gali patirti gilų atsiskyrimo nuo visų jausmą. To rezultatas būna vienatvė ir depresija, kuri prasisunkia per visą praktikuotojo Šen (sielą/dvasią).

Didžiosios harmonijos ratas Šis Lun yra ties pakaušiu ir kartais siejamas su gerkle. Jogos sistemose vadinama Visuda (Vishuddha) čakra, o alceminėse tradicijose - Ja Men ugnimi (Ya Men 啞門). Ratas leidžia išreikšti gilesnes dvasinės būties tiesas. Kai jis atvertas, žmogus įgauna gebėjimą teisingai ir sąžiningai išreikšti save taip, kad tai prasisunkia iki pat kitų žmonių būties esmės. Jei ratas atveriamas per anksti, be dvasinio įdirbio, žmogus gali pradėti patirti nepasitikėjimą ir neapykantą. Tai dažniausiai pajaučiama kaip suvaržymas gerklėje, kuris sustiprėja esant tarp kitų žmonių.

Išreikštos atjautos ratas Šis Lun yra galvos centre. Jogos tradicijose žinomas kaip Adžna čakra, o alcheminėse tradicijose - Jin Tang ungis (Yin Tang 印堂). Ratas suteikia gebėjimą patirti tikrą realybę ir Ming (gyvenimo kelio, likimo, lemties) subtilybes taip, kaip tai patiria visos gyvos būtybės. Kai ratas atsiveria, jis mums suteikia gebėjimą patirti realybę ir duoda gilų supratimą apie tai, ko dvasiškai reikia kitiems. Jei atsiveria per anksti, be dvasinio įdirbio, tada tikėtini beprotybė, nuklydimai ir protinės kančios.

Savęs pabudimo ratas Šis ratas yra ant viršugalvio. Jogos sistemose vadinamas Sahasrara čakra, o alcheminėse tradicijose - Bai Hui ugnimi (百會). Šis ratas kontroliuoja sąsają su "dangiškąja karalyste" ir pačiu Dao. Kai jis atveriamas, leidžia suvokti nukrypimus nuo tuo, kas mums atrodo yra "aš". Tai parengiamasis žingsnis į nušvitimą ezoterinėse sistemose, kurios naudoja ratų (Lun) sistemą. Jei minėtas ratas atsiveria per anksti, be dvasinio įdirbio, tada tikėtina beprotybė, tendencija prisišaukti demoniškųjų įtakų ir stiprios vidinės kančios, kurios bus kilusios iš to, kad visgi esame susiję su žemiškąja plotme.


bottom of page