top of page

Trys keliai link Dao

Trys praktikos dalys Daoistinėje tradicijoje buvo trys pripažinti keliai, išvystyti skirtingų linijų, kurie veda į Dao. Buvo teigiama, kad efektyviausias variantas būtų sekti visais trimis, tačiau pirmasis visgi buvo laikomas svarbiausiu ir per jį vieną buvo galima pasiekti Dao. Tai - Džin Dan Da Dao (Jin Dan Da Dao) arba "didysis auksinio eliksyro kelias". Kiti du keliai buvo Šiuang Šiu (Shuang Xiu) "ugdymasis poroje" ir Dao Ai Sai Jao (Dao Wai Cai Yao) - "žolelių rinkimas ir naudojimas kaip išorinis kelias į Dao". Moderniais laikais "didysis auksinio eliksyro kelias" apima daugumą vidinės praktikos aspektų, tačiau jame taipogi galima rasti ir kitų dviejų kelių pėdsakų. Neigong, cigūnas ir alcheminė praktika yra kilę iš "didžiojo auksinio eliksyro kelio", nors turi ir kitų kelių aspektų.

Didysis Auksinio Eliksyro kelias Tradicijos, kuriose buvo einama šituo keliu, dirbo su trimis turtais: Džing, Či ir Šen. "Auksinis eliksyras" reiškė išgrynintas dvasines substancijas, kurias buvo galima išgauti kūno "alcheminėse dirbtuvėse". Šios praktikos kilo iš meditacijos ir šamaninių senovės Ū (Wu) tautų praktikų. Iš čia kilo Cigūno ir Neigong praktikos. Beveik viskas, ko mokotės šioje mokykloje, yra kilę iš "didžiojo auksinio eliksyro kelio".

Ugdymasis poroje "Ugdymasis poroje" susideda iš įvairių elementų ir visi jie paremti tuo, kad galima suharmonizuoti savo energetinę sistemą, suderinant ją su kito žmogaus ar gamtos objekto energija. Labiausiai žinomas "ugdymosi poroje" kelio aspektas yra Fang Žong Šu (Fang Zhong Shu), arba dar kitaip vadinamas "miegamojo menu" ar "seksualinėmis praktikomis". Tiesą pasakius, ugdymasis poroje su asmeniniu partneriu buvo laikomas tik vienu šio kelio aspektu, o kitas buvo Sai cigūnas (Cai Qi Gong) arba "či surinkimas". Pagal šį metodą, buvo naudojami medžiai, kalnai, upės ir kiti gamtos objektai tam, kad, sugeriant jų, būtų galima patobulinti savo energetinę sistemą. Cigūno praktika su medžiais yra labai svarbi "či surinkimo" įgūdžio dalis ir dauguma cigūno sistemų vienaip ar kitaip naudoja šiuos metodus. Gerai įvaldę šiuos metodus praktikuotojai taipogi ieškodavo Long Mai arba "drakonų linijų" - stiprių ir konduktyvių planetos vietų, kur galima surinkti tyros energijos ir taip sau padėti praktikoje.

Žolelių rinkimas ir naudojimas kaip išorinis kelias į Dao Vienas iš klasikinių Daoizmo kelių buvo auginti ir ruošti žolinius vaistus, kurie padėdavo sureguliuoti Či ir Šen kokybę. Geriausiai išlikusi šios tradicijos šaka yra Kinų žolinė medicina, tačiau yra ir Wai Dan arba "išorinė alchemija", tačiau jau retai bepasitaikanti. Wai Dan tradicijoje praktikuotojas pasigamina žolinę formulę ir tablečių, kurios yra tiesiogiai maitinamos jų pačių Či, kartu su aplinkos energijomis, sklindančiomis iš dangaus kūnų, tokių kaip žvaigždės ir mėnulis. Sukurti bent vieną tokių tablečių gali užtrukti daug mėnesių ir vos tik keletas žmonių turi saugomų žinių kaip tai pasidaryti. Šitos tabletės gali būti tokios stiprios, kad pilnai konsoliduotų Džing, atvertų kūno kanalą ar netgi, teigiama, padėtų praktikuotojui pasiekti nemirtingumą.

Damo Mitchell (Vertimas iš anglų k. Originalą skaitykite čia:

http://www.scholarsage.com/three-paths-to-dao/ )


bottom of page