top of page

Kas yra Neigong

Vertimas iš Damo Mitchell knygos "Daoist Neigong: the Philosophical Art of Change": "Neigong" būtų galima išversti kaip "vidinį įgūdį". Paprastai apibūdinus tai yra "procesas, kurio metu žmogus gali sustiprinti fizinį kūną, dirbti su savo vidumi ir pakelti sąmonę".

Nuo senų laikų Neigong laikomas labiausiai pažengusia ir išsamia iš visų Kinijos vidinių praktikų. Jis buvo laikomas paslapčia dar daug laiko po to, kai cigūnas ir taiči buvo pradėti mokyti viešai tiek Kinijoje, tiek ir Vakaruose. Palyginti visai neseniai žmonės sužinojo apie Neigong ir dar iki šiol kelia neaiškumų ką tiksliai šis terminas užsiimantiems vidinėmis praktikomis reiškia.

Neigong nėra konkreti pratimų ar judesių seka. Priešingai, tai yra eilė etapų, per kuriuos pereina praktikuojantis, jeigu gauna taisyklingus mokymus. Tai daug kuo panašu į Indijos jogos sistemas, kai praktikuotojas po pirminio asanų mokymosi pereina į daug sudėtingesnius etapus. Cigūno pratimai, kuriuos kasdien atlieka daugybė žmonių, tampa įrankiais, padedančiais eiti per Neigong procesą. Jeigu paprastai atliekate cigūno pratimus, jie jums padės pagerinti sveikatą ir proto aiškumą, o jų efektas tuo ir pasibaigs, nebent suprantate Neigong principus bei kaip juos pritaikyti praktikuojant. Toliau bus trumpai apibūdinti Neigong principai, kad cigūno, taiči ir kitų vidinių menų praktikuotojai galėtų geriau suprasti kaip visos šios praktikos susijusios ir kur jos gali nuvesti.

Neigong visų pirma padeda sustiprinti fizinį kūną, o tada energetinę sistemą. Šie du etapai tampa trečiojo pagrindais, kuomet jau tiesiogiai dirbama su sąmone. Svarbu atkreipti dėmesį į tris proceso etapus:

Fizinis kūnas -----> Energetinis kūnas -----> Sąmonė

Kiekviename iš šių etapų reikalinga, kad treniruojantis padidintume kūno sugebėjimą generuoti tris substancijas, kurios daoistinėje tradicijoje vadinamos Džing, Či ir Šen. Žemiau parodyta kaip jos trys susijusios su praktikos etapais:

Fizinis kūnas -----> Energetinis kūnas -----> Sąmonė (Džing) (Či) (Šen)

Per Neigong praktiką žmogus patiria įvairius pokyčius ir etapus. Pirmas pokytis, kurį pastebėsite, bus bendras sveikatos būklės ir savijautos pagerėjimas. Tada pastebėsite asmenybės ir požiūrio į gyvenimą pokyčius. Labiau pažengusiuose etapuose pradės keistis sąmonė bei kaip žmogus suvokia savo egzistenciją. Būtent šiame etape daoistinė meditacinė praktika - vidinė alchemija (Nei Dan) - tampa neatsiejamai susijusi su Neigong.

Labiausiai tikėtini pokyčiai praktikuojantiems Neigong: - Visų pirma, raumenys pradeda atsipalaiduoti ir atsileisti. Senos įtampos pradeda išeiti ir stipriai padidėja sąnarių mobilumas. Po keleto mėnesių praktikos atrodo, kad rankos ir kojos yra padarytos iš želatinos. - Pradeda nykti senos traumos. Daug žmonių gyvena, patirdami labai daug skausmo, tačiau to net nesuvokia, kol senos traumos nepradeda trauktis. - Labai sustiprėja imuninė sistema ir kai kurios lėtinės ligos pradingsta. Šiame etape Neigong praktika padarė jūsų kūną efektyvesnį. Jis pradeda surasti ir pašalinti patalogijas ir toksinus, kurių žmonės būna prisikaupę ir nešiojasi daug metų. - Mintys pradeda nurimti ir daug žmonių bent trumpam pirmą kartą patiria ką reiškia būti tikroje ramybėje savo sąmonės centre. Stresas iš tikrųjų nėra dalykas, kurį gyvenime patiriame, o vien tik mūsų reakcijos į išorinius veiksnius produktas. Neigong procesas pradeda keisti kaip reaguojame į išorinius veiksnius ir žmogus pradeda patirti gyvenimą, dėl jo nestresuodamas. - Kai pradeda nykti giliai užsistovėjusios įtampos, ima keistis kūno struktūra. Daug žmonių praktikuodami traška ir braška, nes jų kaulai pradeda atsistatinėti į natūralią ir taisyklingą poziciją. Žmonės pradeda atsikratyti daug įtampos aplink sąnarius, o kai tai pradeda vykti, praktikuojanty gali paaugti centimetrą ar kelis, nes atsilaisvina jų kaulai ir atsidaro sąnariai. Privalumas yra tame, kad kūnas ir fizinė jėga tampa daug efektyvesni. Kaip mokytojas, visada džiaugiuosi, matydamas, kaip pasitaiso žmonių laikysena, ir pastebėdamas palengvėjimą veiduose, kai žmonės pradeda išsitiesinti. - Energetinė sistema ima busti ir žmonės pradeda patirti labiau neįprastą Neigong praktikos pusę. Šiame praktikos etape žmonės pradeda patirti savo vidinės energijos judėjimą ir kaip tai siejasi su jų emocijomis. Čia vyksta įvairūs "Išleidimai" ir žmonės pastebi, kad savo kasdieniniuose gyvennimuose tampa labiau stabilūs. - Vėliau kūnas ima veikti grynai iš energetinio lygmens ir žmonės ima jaustis labai lengvi. Judėdami jaučiasi atsipalaidavę ir patogiai, o visi jų gyvenimo aspektai tampa paslankūs ir natūralūs. Daoistai sako, kad šiame etape žmogus grįžta į Ziran (Gamtą, natūraliąją prigimtį). - Dabar pagrindiniai Neigong praktikos etapai jau yra baigti, o praktikuotojas gali pradėti tiesiogiai dirbti su Šen (Sąmone). Tai tiek trumpai apie pirmųjų praktikos etapų teikiamus efektus.

Vertėjos pastaba: pratimai, jų sekos naudojami kaip įrankiai Neigong procesui vykti. Neigong procesas yra viena bendra gija, kuri jungia visus pratimus, principus ir užsiėmimus. Taigi, nepriklausomai nuo to, kurio pratimo pradedate mokytis pirma, per jį jau turite galimybę žengti Neigong proceso keliu. Svarbu išsiaiškinti mokyklos, kurioje mokotės, terminų naudojimą. Jie kartais keičiasi. Apibūdintu būdu Neigong procesas vyksta Damo Mitchell mokykloje Lotus Neigong ir jų atstovų Lietuvoje - Lotus Dao - užsiėmimuose.


bottom of page