top of page

Pavasaris

Pavasaris įsibėgėjo - po gilaus miego pakilo žolelės, skleidžiasi pumpurai ir žiedai. Tai puikus metas stebėti Medžio stichijos (elemento) išraišką gamtoje ir mumyse. Medžio stichiją apibūdina pavasaris, vėjas, rytas, žalia, augimas, stiebimasis į viršų, kepenys, sausgyslės, pyktis, rėkimas, kantrybė, planavimas, svajonės.

Gamtai sužaliavus, lengva prisiminti kodėl Medžio stichijos spalva - žalia. Po gilaus įmigio viskas atbunda, kyla, auga. Žmonėms taip pat natūraliai norisi daugiau pajudėti, net natūralus noras pabaigti užsisenėjusius darbus arba padaryti "pavasarinę tvarką" yra natūralus atsakas į laiką, kai visa atgimsta.

Fiziniu lygmeniu, Medžio stichija atsakinga už kepenų, tulžies pūslės veiklą bei sausgysles. Emociškai - kantrybę, irzlumą. Verta atkreipti dėmesį būti kantresniems, nesupykti ar rėkti be reikalo, kadangi taip darant per daug ir per dažnai gali sutrikti kepenų veikla arba sausgyslės gali tapti tampresnės ir lengviau patempiamos. Sulaikyti savyje šių emocijų taipogi nesveika, kad viskas "virtų viduje". Optimaliausias variantas būtų per laiką tapti pastabesniems aplinkai ir savo pačių viduje, kad neigiamų emocijų kiltų mažiau.

Pavasarį apibūdina ir vėjas, kuris šiuo metų laiku yra ypač nenuspėjamas ir besikeičiantis. Nors saulei šviečiant ir norisi pradėti mėgautis pavasariu, tačiau verta šiltai laikyti kaklą, nugarą ir sąnarius, nes būtent per tas vietas į kūną lengviausiai patenka vėjas.

Dvasiniu lygmeniu, mūsų sielos dalis, apibūdinanti Medžio stichiją yra Hun. Ji mums duoda artistiškumą, meninę išraišką, svajones, planavimą, o naktį - sapnus.

Kai turime planą ir kažkas pasikeičia, dėl ko planas koreguojasi arba griūna, tai gali suerzinti. "Permainų vėjai" neša pokytį. Kai būname suplanavę ką ir kaip darysime, pokyčių vėjai gali pakeisti planus. Jeigu nesame lankstūs pokyčiams, tai gali iššaukti Medžio stichijos emociją - pyktį ar susierzinimą. Tačiau, jeigu medis yra pakankamai stiprus ir (arba) lankstus, jis gali prisitaikyti prie naujos situacijos, minties ir toliau augti. Vėjas taip pat apibūdina ir teigiamus pokyčius, lankstumą, neužsistovėjimą. Tinkama linkme nukreiptas vėjas suka vėjo malūnus ir plukdina laivų bures, taigi, gali būti labai naudingas dalykas.

Žmogaus gyvenimą taipogi būtų galima apibūdinti naudojant 5 elementų modelį. Šiuo atveju Medžio stichija apibūdina vaikystę: spartų augimą ir vystymąsi, judesį, veiksmą. Fizikoje, kai kalbama apie Didįjį sprogimą, Medžio stichija buvo aktyviausia jo metu ir iškart po jo, kuomet vyko sparčiausias augimas ir viso ko radimasis.

"Antgamtiškos pavasario jėgos sukuria vėją Danguje ir medį Žemėje. Žmogui duoda kepenis ir sausgysles; sukuria žalią spalvą... balsui duoda sugebėjimą šaukti... dar sukuria akis, rūgštų skonį, pykčio emociją."

- iš Geltonojo Imperatoriaus Medicinos klasikos.

Būkite sveiki, nesušalę. Galbūt rasite įkvėpimo naujiems darbams arba seniai neužbaigtiems. Išeikite pasivaikščioti ir bent kartais atlikti praktiką gryname ore.


bottom of page